Hoe strijk je het overhemd? Zó pak je dat aan!

Written by Jet van Deuveren

• 

Posted on August 28 2020

Je overhemd strijken, een klus die toch echt moet gebeuren. Maar wat is de efficiëntste manier om jouw katoenen overhemd te strijken? In deze blog leggen we dit haarfijn uit, met een aantal bijbehorende tips & tricks. In een handomdraai is jouw overhemd kreukvrij en klaar om gedragen te worden!

Voorwerk dat komt kijken bij strijken

Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen voordat je daadwerkelijk kunt beginnen met strijken. Een goede voorbereiding is het halve werk!

#1 Allereerst is het belangrijk dat het strijkijzer is gevuld met genoeg water. Dit zorgt ervoor dat kreukels gemakkelijker glad worden, dus water mag zeker niet ontbreken.

#2 Laat daarna het strijkijzer opwarmen tot de juiste temperatuur. In de wasvoorschrift van het overhemd staat op hoeveel ‘stipjes’ het overhemd gestreken moet worden, meestal is dit 2 stipjes.

#3 Als laatste stap zet je de strijkplank op de gewenste plek. De meeste mensen van strijkend Nederland zetten de strijkplank met de punt naar links, dit geldt voor de meeste rechtshandigen. De meeste linkshandige mensen zetten de strijkplank met de punt naar rechts. Het maakt uiteindelijk niks uit, het is maar net wat jij fijner vindt. 

Strijken als een pro

Nadat je de juiste voorbereiding hebt getroffen, vervolg je de weg naar het werkelijke strijken. 

#1 Eén ding is belangrijk om niet te vergeten, strijk altijd het overhemd aan de binnenkant. Zo voorkom je beschadigingen en gaat je overhemd veel langer mee. Daarnaast voorkomt dit gele verkleuringen die voor altijd blijven zitten.

#2 Er is geen juiste volgorde met strijken, maar wel een handigste. Begin bij de grote delen en werk dan toe naar de kleinere onderdelen. Op deze manier voorkom je dat je extra kreukels in het overhemd strijkt.

#3 Nu kan het strijken eindelijk beginnen: start met de boord. Leg de boord strak neer en strijk het boord door er een duidelijke vouw aan te brengen. Deze blijft dan de hele dag op goed zitten.

#4 Daarna start je met het strijken van de schouderstukken en het rugpand. Het rugpand kan je het beste doen in twee delen, zodat het pand goed strak ligt. Sommige strijkplanken zijn niet groot genoeg, doe dan het rugpand in drie delen en sluit af met het midden. 

#5 Het belangrijkste moment: het strijken van het lijf. Neem om de beurt de voorpanden en span de schouderstukken om de puntige zijde van de strijkplank. Het voorpand met knoopsgaten is de hele dag in zicht, dus strijk goed over deze gaten heen.

#6 Het laatste onderdeel van het overhemd strijken is meteen ook de moeilijkste: het strijken van de mouwen. Het is belangrijk om de mouwen bij de zijnaad te pakken en dan strak neer te leggen. Je kunt de mouw voor de zekerheid nog even glad strijken met de hand.

Hopelijk heb je met deze stappen en tips geen moeite meer met het strijken van je overhemden. In het begin kan dit misschien nog wat moeilijk zijn, maar oefening baart kunst. Hoe vaker je het doet, hoe beter je het onder de knie krijgt. Heb je nog nieuwe overhemden nodig om jouw garderobe compleet te maken? Bekijk dan ons assortiment met katoenen overhemden in verschillende kleuren en prints.