Hoe kan ik een wit overhemd weer wit krijgen?

Written by Jet van Deuveren

• 

Posted on November 11 2020

Na verloop van tijd is je witte overhemd vaak niet meer helemaal wit. Wil je jouw witte overhemd weer wit krijgen, maar weet je niet goed hoe je die moet aanpakken? In deze blog geven we jou … tips zo dat het ook jou lukt!

Waarom wordt je witte overhemd geel?

Er zijn verschillende oorzaken waarom witte was geel of grauw wordt:

  • De combinatie van zweet en deodorant zorgt voor een chemische reactie. Die reactie veroorzaakt die gele vlekken.
  • Bij iedere wasbeurt blijven er resten wasmiddel achter in je kleding. Die resten zorgen er uiteindelijk voor de gele kleur.
  • Door hitte van de strijkbout of droger kunnen gele verkleuringen en vlekken zich nog beter hechten aan de stof.
  • Je wast witte kleding samen met gekleurde was. Er komen altijd kleine hoeveelheden kleurstoffen vrij die zich kunnen hechten aan je witte was. Zo wordt je kleding uiteindelijk grauw. Een tip is dus om je was te sorteren.

Zo maak je jouw witte overhemd weer wit

Azijn

Voeg een scheutje azijn toe aan de was. Azijn heeft een ontkalkende werking op het water en werkt daardoor een soort wasverzachter. Dit kun je eigenlijk op twee manieren doen. Je kan bijvoorbeeld wat azijn of schoonmaakazijn in de wasmachine in het vakje voor de wasverzachter doen. Of je kan het overhemd laten weken in water met azijn. De verhouding is dan 2:1. 

Waterstofperoxide voor de witte was

Dit heeft een blekende werking. Waterstofperoxide ontsmet ook je wasmachine, verwijdert vlekken en maakt je witte jas weer wit. Gebruik waterstofperoxide 3%. Doe een kopje in de trommel van je wasmachine voordat je de was er in doet. Je kan het eventueel ook in het speciale vakje voor bleekmiddel doen. 

Aspirine

Naast het wegnemen van je hoofdpijn heeft de aspirine nog een functie. Aspirine kan de zeepresten en het vuil dat achterblijft in je was, weer oplossen. Je doet dit door 5 aspirines op te lossen in water en je overhemd een uur of langer te weken. Daarna kan je het overhemd gewoon op de manier zoals je gewend bent wassen in de wasmachine. 

Citroensap

Ook citroensap kun je gebruiken voor de witte was. Dit doe je als volgt: laat je overhemd in 3 liter heet water waar je een kopje (125ml) citroensap aan toe voegt. Laat vervolgens het overhemd een paar uur weken en was het daarna zoals je gewend bent. Toch kan je het ook anders doen. Voeg een kopje citroensap toe aan je wasmiddel en was je witte overhemd in je wasmachine. 

Overhemd wit Overhemd wit

Overhemden van The Art of Camouflage 

Ben je nou nog op zoek naar een mooi wit overhemd? Neem dan eens een kijkje in ons assortiment. Onze overhemden hebben prachtige designs en zijn gemaakt van exclusieve materialen. Trendy overhemden of classic overhemden, The Art of Camouflage overhemden zijn van hoge kwaliteit.