Een blouse of een overhemd: wat is het verschil?

Written by Jet van Deuveren

• 

Posted on October 27 2020

Veel mensen gebruiken blouses en overhemden vaak als synoniemen. Maar klopt dit eigenlijk wel? Zit er wel verschil in? En als dit zo is, wat is dit verschil dan? In deze blog leggen we je dit graag uit. 

Wat is de definitie van een blouse?

Veel mensen hebben de neiging om ‘bloes’ te schrijven, precies zoals je het hoort. Toch is de enige juiste schrijfwijze ‘blouse’. De blouse verwijst naar het werkwoord bloezen. Bloezen wil zeggen ‘het bollend overhangen van kledingstukken’. Een blouse is dus een kledingstuk dat als het in de broek wordt gestopt en er terug een klein beetje wordt uitgetrokken, lichtjes opbolt. Tegenwoordig is de blouse een echt vrouwelijk kledingstuk geworden is.

Wat is de definitie van een overhemd?

De definitie van een overhemd is ook wel: ‘kledingstuk van dunne stof met knopen aan de voorkant’. Een overhemd is iets wat voornamelijk door mannen wordt gedragen. Doordat dit kledingstuk langer is en meer langs het lichaam valt, benadrukt het de mannelijke lichaamsvormen meer. 

Wat is dan precies het verschil?

Kort gezegd is een blouse een traditioneel kledingstuk voor vrouwen en een overhemd een kledingstuk voor mannen. Blouses zijn vaak wat ronder en vallen tot de heup. Overhemden zijn rechter en vallen langer. Daarnaast zitten de knopen van een overhemd vaak aan de rechterkant. Daarentegen zitten de knopen van een blouse vaak links. 

Een stukje geschiedenis van van blouses en overhemden

Vrouwen werden vroeger vaak aangekleed door de hulp (of dienstmaagd). Omdat de meeste mensen rechtshandig waren (en zijn) was het handiger om de knopen op een blouse links te hebben. Je werkt als je iemand anders aan kleedt immers een soort van in spiegelbeeld. Mannen kleedden zichzelf, en gebruikten juist liever de rechterhand voor het dichtknopen. De knopen werden daarom voor overhemden op rechts aangezet. Daarnaast is de in de loop van de tijd het overhemd meer toegesneden op het mannelijk lichaam, en de blouse op het vrouwelijk lichaam.

Waarom is het dan nog steeds zo onduidelijk?

Nog steeds kennen veel mensen het verschil niet. Dat komt vooral doordat er in de jaren tachtig een muziekstroming, new wave, ontstond. De bijbehorende kledingstijl, ´new romanticism´, bestond uit bijvoorbeeld hoeden, piratenjassen en… bloezen. Grote artiesten uit die tijd, zoals David Bowie en Duran Duran liepen in bloezen. Waardoor de term bloezen ook voor mannen (weer) een ding werd. Het kon niet gek genoeg. 

Overhemd roze Overhemd donkerblauw

The Art of Camouflage overhemden

Tenzij je een verkleedfeestje hebt en –letterlijk- iets bijzonders uit de kast wil halen, raden we voor mannen een net gesneden overhemd aan en voor vrouwen een mooie blouse. Zoek je nou nog een mooi overhemd? Dan ben je bij The Art of Camouflage aan het juiste adres. Onze overhemden hebben prachtige designs en zijn gemaakt van exclusieve materialen. Trendy overhemden of classic overhemden, The Art of Camouflage overhemden zijn van hoge kwaliteit.